Discussie

‘Je hoeft niet te denken dat je alles weet!’. Aan tafel is een pittige discussie gaande tussen mijn zoon en dochter. ‘Jij zit daar niet op school, ík wél!’. Ze dient hem stevig van repliek. De tijd dat hij haar de baas kon is al lang voorbij.

‘Gelukkig zit ik niet op die opleiding, bij al die debielen!’. Ik zie zijn mondhoek iets krullen. Prachtig vindt hij het om zijn zusje op de kast te jagen!
Ik kijk naar mijn man; hij laat ze rustig achterover leunend hun strijd uitvechten.

Opeens verlang ik terug naar de ‘hij slaat mij, zij knijpt mij’ periode. Uit pedagogische onmacht stuurde ik ze in zo’n situatie allebei naar hun kamer. Opvoeden is nu eenmaal niet mijn ding. Als ik later naar boven ging voor hét gesprek, vond ik ze samen vrolijk spelend met de playmobil op zolder! Sta je dan met je goede gesprek…

Ik kijk naar mijn ruziënde kroost; hoe is het mogelijk dat twee kinderen van dezelfde ouders zó verschillend kunnen zijn. Toch hebben ze met hun verschillende karakters elkaar positief gevormd, maar dat beseffen ze nu nog niet.

scroll naar beneden om verder te lezen

Koppig zitten ze tegenover elkaar: de wetenschapper en de creatieve geest. Zonder jongens als hij komen we niet verder in de wereld; zonder meiden als zij is de wereld kil, saai en somber J. Ze vertrekken uiteindelijk allebei naar boven na een onbesliste strijd.

Met een zucht trek ik de voordeur achter mij dicht om te gaan zwemmen.

Als ik terugkom, kijken ze samen naar een televisieprogramma. Mijn zoon voorziet het programma van allerlei komisch commentaar en mijn dochter ligt dubbel van het lachen. Net als toen met de playmobil……….

Maart 2019

Foto: Unsplash

Gepubliceerd in verkorte vorm in Margriet …..

Share Tweet Pin it