Boomers

‘Dat snappen jullie niet, want jullie zijn boomers!’ Deze krachtige uitspraak wordt gedaan nadat broer en zus in een deuk liggen over een filmpje, waar wij de clou niet van begrijpen. Het woord blijft even in de warme lucht boven de schalen op de eetkamertafel hangen. De verbaasde blikken van Ruud en mij kruisen elkaar; zijn wij boomers?’

Ruud doet nog een poging het begrip ‘babyboomer’ toe te lichten, maar dat schijnt het toch écht niet te zijn. Zelf denk ik bij het woord ‘boomer’ aan een lief klein hondje van een oud omaatje. Ook fout. Op onze vraag wat het dan wel is, antwoordt mijn dochter kort en bondig: ‘nou dat zijn gewoon mensen zoals jullie, die met één vinger op hun telefoon typen, geen snapchat hebben,  Tiktokfilmpjes niet snappen en heel veel zeuren!’ Hierbij wordt een korte imitatie van mij gedaan, terwijl ik een bericht op mijn telefoon typ met één vinger, gevolgd door een imitatie hoe ik vraag een klusje te doen. Eerlijk is eerlijk, het is (helaas) een zeer goede imitatie.

scroll naar beneden om verder te lezen

Daar zitten we dan aan de eetkamertafel, de boomers en de millennials. Tussen ons in gaapt een generatiekloof waar met de grootst mogelijke aanloop niet overheen te springen is. Misschien dat we nog met één vinger (die ene waarmee we typen) tijdelijk aan een tak blijven hangen. Maar onvermijdelijk zullen we meegevoerd worden door de rivier van onkunde en onbegrip onderin de kloof. Wij boomers doen ons best; we hebben mobiele telefoons, Facebook en Instagram, we kijken naar Netflix, werken met Skype en Teams, sporten en dragen moderne kleding. Toch redden we het niet.

Gelukkig is er nog een lichtpuntje. Boomers blijken toch een aantal belangrijke functies te hebben. Ze zorgen voor proviand en schone kleren. Ze zijn gastvrij en halen je op na een avondje bier en meer. En zo heeft de Boomer toch nog een belangrijke bijdrage aan het leven van de millennials. Het klinkt in ieder geval beter dan de ‘Generatie Nix’ waar Ruud en ik qua leeftijd toe behoren.

Ik ga zo, als volbloed boomer, vragen wie de tafel wil afruimen …

 21 maart 2020

Blog in verkorte vorm gepubliceerd in Margriet 27/2020

Share Tweet Pin it