Buitenzwemmen

Buiten zwemmen, daar moeten we ondanks het zonnige weer nog niet aan denken. Toch zijn er mensen die het doen. Twee weken geleden stapte ik, nog met winterjas en handschoenen aan, kennismaken met een groep buitenzwemmers. De groep zwemt het hele jaar door buiten.

Als we aankomen is het droog en er glimt zelfs voorzichtig een streep zonlicht door het wolkendek. De zwemmers zijn enthousiast over het weer en terwijl ik nog wat dieper in mijn jas duik, maken ze zich klaar om het water in te gaan. Vandaag zijn ze met een groep van twaalf personen. Ik zit langs de kant en hou mijn adem in als de groep het donkere water in loopt met hun vrolijk gekleurde drijvertjes. Ze dragen normale badkleding. Wel dragen de meesten speciale waterschoentjes en sommige ook handschoentjes. Eerlijk gezegd verwacht ik verkrampte ledenmaten en gegil als ze in aanraking komen met het koude water. Maar tot mijn grote verbazing lopen ze relaxed het water in en zwemmen rustig verder de plas op. Als snel zie ik alleen de contouren van hun hoofden en hun drijvers. Na een minuut of tien komen de eersten eruit. De laatste houdt het 17 minuten vol. De metertjes worden erbij gehaald en het water blijkt ongeveer 8,8 en 9 graden te zijn! Prima temperatuur, vinden de zwemmers, terwijl ze zich onder grote jassen omkleden en wat rek- en strekoefeningen doen.

Dan komen de thermoskannen met koffie en thee tevoorschijn en worden de ervaringen uitgewisseld. Enthousiast delen ze alle in- en outs van het buitenzwemmen met mij. Het valt me op dat iedereen aangeeft er ontzettend veel energie van te krijgen om het jaar rond buiten te zwemmen. Het koudste water dat iemand ooit heeft gehad is 2,8 graden! Dan is het buitenzwemmen echt minutenwerk, maar in de zomer zwemmen ze de hele plas rond en zijn zo’n 40 minuten in het water. Er wordt zomers zelfs bij volle maan gezwommen!

Ik kijk over de plas, omzoomt met groen. In het midden zwemmen heel idyllisch twee witte zwanen. Vale zonnestralen zorgen voor kleine twinkelingen op het water. Natuurlijk wordt ik van harte uitgenodigd mee te gaan doen. Heel eerlijk, ik ben gek op zwemmen, maar dit is wel andere koek! Een aantal dagen later krijg ik een berichtje: ‘het water is inmiddels 10 graden, prima om te starten’ lees ik. Ik moet er nog even over nadenken, hoewel dat volle maanzwemmen lijkt me wel wat…

4 april 2023

Share Tweet Pin it