Kerstfeuilleton Sterren op zolder – deel 3 Midden in de winternacht

Wat vooraf ging: Francien’s vriendin Sanne maakt een TikTok filmpje over haar en haar restaurant in de hoop dat er meer reserveringen binnen komen. Inmiddels is het twee weken voor Kerst. Dan gebeurt er een ramp.

Tevreden kijkt Francien rond in haar restaurant. Het ziet er heerlijk knus en sfeervol uit met de kerstversiering in rood, wit en zilver. Sanne heeft lampjes door de guirlande en de grote kerststerren gevlochten, die subtiel twinkelen. En dan het Tiktok-filmpje! Het werd na plaatsing sneller gedeeld dan de buurtroddels. Francien vraagt zich af of dat is omdat het een briljant filmpje is, of omdat mensen het gewoon om te gieren vinden. Het maakt ook niet uit, want het effect is dat er reserveringen binnen komen. Gisteren heeft ze lang met Stephan gebeld; hij was razend enthousiast over het filmpje!
‘Nog twee tafeltjes en dan zitten we helemaal vol’ zegt ze ’s avonds trots tegen Max.
‘Top mam! Het wordt een mooie eerste Kerst in je restaurant’
‘Ga je nog naar papa met Oud en Nieuw?’
Max trekt een ontoegankelijk gezicht. Hij heeft het onderwerp steeds ontweken. Nu ze zo direct de vraag stelt, kan hij er niet onderuit.
‘Met Nieuwjaar ga ik langs en gisteren ben ik even in My Way geweest. Het lijkt daar trouwens wel een low-budget Hollywoodfilm. Die Sebastiaan was bezig met alles in goud en zwart te stylen. Er hangen zelfs kerstbomen aan het plafond! Pap is er helemaal lyrisch over, maar ik vond het echt over de top’
‘Het schijnt helemaal de trend te zijn’
Max schuift zijn stoel naar achteren en zegt:
‘Nou ik vond het niks. Zeg ik ga zo naar Jeroen, we gaan sporten’
En even later verdwijnt hij door de achterdeur naar zijn eigen wereld, waar dumbbells nu eenmaal belangrijker zijn dan gouden kerstbomen aan het plafond. Francien werkt nog een uurtje aan de administratie en besluit dan maar eens vroeg in bed te duiken met een boek. Het worden nog drukke tijden de komende weken.

Rond een uur of elf hoort ze de deur en komt Max thuis. Normaal is zijn gang naar de koelkast, maar nu komt hij met twee treden tegelijk de trap op gerend en stormt haar slaapkamer binnen.
‘Mam, mam, kom snel. My Way staat in brand! Jeroen en ik hoorden het net op zijn politiescanner. We moeten naar papa toe!’
‘Wat?! Nee! Dat is een ramp!’
Francien gooit haar boek aan de kant en springt uit bed. Ze probeert haar spijkerbroek aan te trekken, maar aangezien ze twee voeten in dezelfde pijp heeft gestoken, valt ze languit over het bed.
‘Kom op mam, schiet nou op!’ roept Max ongeduldig.
Een paar minuten later is ze dan toch aangekleed, heeft ze haar haar in een staart gedaan en grist ze haar autosleutels uit het bakje in de hal.
‘Nee mam, niet de auto, op de scooter zijn we sneller’
En zo zit Francien een paar minuten later met een bonkend hart achterop de scooter bij Max, die als een razende door het verkeer zwenkt. Hopelijk valt het mee, maar als ze de laatste hoek omslaan, wordt al haar hoop de grond in geboord. Dikke grijze rookwolken cirkelen boven de huizen uit en er staan twee brandweerwagens die vol op het pand aan het blussen zijn. Overal lijkt rook uit te komen. Snel parkeren ze de scooter en banen zich een weg door de mensenmassa. Als ze bijna bij de brandweerwagens is, ziet ze Thomas staan. Hij draagt een oud trainingspak en zijn haar staat recht overeind. Hij ziet haar niet, maar schreeuwt in zijn telefoon tegen iemand:
‘Het kan me niet schelen of je in je boxershort loopt Sebastiaan, trek wat aan en kom hierheen. De hele tent staat in de fik’
Francien tikt hem op zijn schouder. ‘Thomas’ zegt ze zachtjes. Met een ruk draait hij zich om bij het horen van haar vertrouwde stem. Max heeft zich inmiddels bij hen gevoegd.
‘Cientje, dit is een regelrechte rrrramp’ stottert Thomas. Hij ziet er verslagen uit. En hij heeft gelijk, dit is de grootste nachtmerrie die je kunt verzinnen. Twee weken voor Kerst staat je sterrenrestaurant in de fik!

Met een lijkbleek gezicht zit Thomas de volgende dag tegenover haar in de keuken van Met de Franse slag. Ze ziet zijn hand trillen als hij zijn koffiebeker pakt. De brand is meester, maar heeft het pand ernstig beschadigd. Van slapen is niet veel meer gekomen.
‘Weten ze al hoe het is ontstaan?’
Thomas slikt moeizaam en antwoordt dan met tegenzin.
‘Waarschijnlijk is in één van de kerstkroonluchters kortsluiting ontstaan en die vonkjes hebben de versieringen in brand gezet. Het brandalarm ging af, maar het vuur vond snel genoeg brandbaar materiaal’
‘Wat ga je doen?’
‘Opbouwen, ik ben goed verzekerd en de locatie is uitstekend. We bouwen My Way weer op. Mooier dan ooit!’
Hij klinkt strijdbaarder, maar Francien kent hem! Die probeert zichzelf te overtuigen.
‘En het Kerstdiner?’
Thomas laat zijn handen in zijn schoot vallen en zucht diep.
‘Ik weet het niet. De meeste voorraad staat nog bij de leveranciers, dus er kan gekookt worden. Maar waar? Ik ben druk bezig een andere locatie te regelen. Als dat niet lukt, zal ik mijn gasten definitief af moeten gaan bellen’
Tot nu toe heeft Francien getwijfeld of ze hem haar plan moet voorleggen, maar nu hij nog geen andere oplossing heeft, besluit ze het toch te doen.
‘Ik heb hier nog een hele bovenverdieping leeg staan, die kun je gebruiken. Als we de tussendeuren eruit halen, kun je zeker tien tafels kwijt. En we kunnen vast nog wel aan kerstversiering komen’
Haar plan heeft ze nog veel gedetailleerder uitgedacht, maar ze wacht eerst even op zijn reactie.
Het voorstel moet duidelijk even landen, want het blijft lang stil. Dan antwoordt Thomas eindelijk.
‘My Way hierboven? Nee Cientje, dat is aardig aangeboden, maar ik kan echt niet met mijn gasten op zolder gaan zitten in deze dorpse ambiance! Ik vind wel een geschikte locatie!’
Met deze woorden staat hij op, bedankt haar voor de koffie en een paar seconden later gaat het belletje en is Thomas verdwenen.
Zuchtend zet Francien een grote pan op het gas. ‘En toch is het een goed plan Thomas
Verkerk’ zegt ze tegen zichzelf. Zie jij maar eens iets anders te regelen.

‘Ik heb papa aangeboden op de bovenverdieping zijn gasten te ontvangen met Kerst’ zegt ze ’s avonds tegen Max. Die kijkt haar verrast aan.
‘Wat een geweldig idee mam! En?!
‘Hij wil het niet. Hij vindt onze zolder niet het juiste niveau voor zijn gasten’
Ze grinnikt om haar eigen woordspeling
‘Wacht maar mam, daar komt hij wel op terug’ zegt Max wijs.

Deze feuilleton is een vervolg op mijn feelgood Met de Franse slag te bestellen als ebook en luisterboek.
Ook te lezen via Kobo, Storytel, de Online Bibliotheek etc.

Share Tweet Pin it