Mondkapje

‘Huissleutel, pasje, mondkapje.’ Ik praat hardop als ik mijn noodzakelijke attributen check om naar de supermarkt te gaan. Het mondkapje is niet meer weg te denken uit het rijtje. Natuurlijk is het helemaal niet zo fijn zo’n mondkapje en af en toe ook behoorlijk benauwd; maar voor het goede doel doe ik natuurlijk mee.

Bij de supermarkt aangekomen, doe ik mijn mondkapje op en krijg mijn fris schoongemaakte boodschappenkarretje aangereikt. Ooit wel eens over nagedacht hoe vies die karretjes ooit moeten zijn geweest, b.v. nog geen jaar geleden? Hoe je dan met je karretje vol bacteriën je boodschappen deed en dat die vuiligheid dan bij jou in de koelkast belandde. Je daarna koffie zette zonder eerst je handen tien keer te wassen en er vervolgens een koekje bij nam uit een ranzig pak vol met ziekteverwekkende kiemen? Nee, nooit bij stilgestaan? Hou dat dan maar zo.

Binnen valt mij op dat de mondkapjes inmiddels een uiting van identiteit zijn geworden. Jonge jongens lopen met mondkapjes met de opdruk van hun favoriete voetbalclub of muziekgroep. De vrouw van de bloemist draagt een exemplaar met een vrolijke boeket en ik zie een verzuurd type met een mondkapje waar ‘1,5 meter’ op gedrukt staat. Een vrouw met een kapje van gerecycled linnen laadt haar karretje vol met biologische groenten en bij het brood tref ik de assistente van mijn tandarts. Ik herken haar aan haar kapje met de opdruk van een slotjesbeugel. Richting de kassa kom ik met mijn volgeladen karretje nog een man tegen die ik ken uit de buurt. Hij draagt een vrolijke smiley op zijn kapje. Een hele verbetering, want heeft een chagrijnig karakter. Natuurlijk is er ook iemand die in een sprookjeswereld leeft; in het sprookje van De nieuwe kleren van de keizer!’ Die draagt een onzichtbaar mondkapje en wordt hartelijk uitgelachen. Net als de keizer in het sprookje.

Zelf ben ik gecharmeerd van de dames die een mooi bijpassend mondkapje bij hun jas en tas hebben. Even twijfel ik iets dergelijks bijpassends aan te schaffen bij mijn jas. Na enkele minuten laat ik het idee toch varen. Ik draag namelijk een jas van zachte bruine nepbont en om nou als de vrouw met de baard in de supermarkt rond te lopen …

18 december 2020

 

Share Tweet Pin it