Ontspullen

‘Ik ben weer aan het ontspullen’ zeg ik tegen mijn zus terwijl ik haar dozen met spullen en kleding laat zien, die klaar staan voor een 2e leven. ‘Ben je weer lekker in je element?’ lacht ze. Zij begrijpt als geen ander het kleine trauma dat we hebben overgehouden aan het ontruimen van ons ouderlijk huis. Het huis van een andere generatie die het nut van spulletjes wegdoen niet zo zagen, want stel dat je het toch ooit nodig hebt?! Van de rustgevende 20-20 regel hadden ze nog nooit gehoord (*). Mijn flirt met het beroep Huishoudcoach heeft mijn opruimdrang alleen nog maar versterkt. Ik wordt nu eenmaal heel zenuwachtig van (te) veel spullen in mijn huis. Mijn zus plaagt me er lekker mee, zoals alleen zussen dat kunnen.

Hierna gaan we samen boodschappen doen. Het is spekglad dus we glibberen door mijn straatje, dat altijd wordt overgeslagen door de strooiwagen. We mopperen volop, want daar houden wij Bormannetjes van, van lekker mopperen. Mopperen op het weer, op de belastingdienst en op van alles en nog wat. Vooral op zaken die in onze georganiseerde breinen onverklaarbaar zijn. ‘Dat snap je toch niet’ is dan ook één van onze geliefde uitspraken als reactie op leidinggevenden zonder beleid, onverklaarbaar hoge rekeningen en zaken die niet opschieten. Thuis mag ik nooit mopperen. Dan worden er gelijk allerlei verklaringen gegeven of praktische oplossingen aangedragen. Maar dat wil ik niet horen, ik wil gewoon even mopperen! Gelukkig heb ik mijn zus 😊.

Later op de dag zijn we samen met Ruud pizza’s aan het maken. Het is een hilarisch kookuurtje met veel gelach en een enorme bende in de keuken. Ruud zet zich aan het dekken van de tafel. Eén van de borden heeft een grote barst, dus die kan weg. Als hij in de bijkeuken ons extra oventje aanzet, zitten we gezellig met zijn allen in het donker, dus die kan ook weg. Eén van de glazen waterflessen heeft een andere inhoud gehad. Er zit iets onverklaarbaars in van groene kleur, niet weg te spoelen, dus die gaat de glasbak in. Mijn zus grapt dat het een huishouden van Jan Steen is en ik? Ik constateer dat het ontspullen vandaag wel heel rap gaat…

22 januari 2024

*alles wat je binnen 20 kilometer voor 20% van de nieuwprijs 2e hands kunt kopen, mocht je het ooit toch nodig hebben, kun je gerust weg doen.

 

Share Tweet Pin it