Strijd

‘Waarom loopt mama in haar pyjama in de tuin met een zaklamp?’ vraagt mijn zoon verbaasd aan zijn vader. De reden is dat ik verwikkeld ben in een heftige strijd. Aangezien de vijand zich alleen in de schemering laat zien, ben ik genoodzaakt rond dit tijdstip te strijden in mijn tuin. Mét zaklamp en in een huispak!

Mijn kleding wordt overigens vaker bestempeld als ‘pyjama.’ Ooit schafte ik twee hippe jumpsuits aan. Eén zwart-witte en één met een tijgerprint en spaghettibandjes. Ze gingen krakend van nieuwigheid mee op vakantie naar Italië. De koning te rijk was ik er mee. Tot ik mijn zoon, toen een jaar of acht, zachtjes aan zijn vader hoorde vragen: ‘Waarom loopt mama al de hele dag in haar pyjama?’ Dat dus, weg euforie over hippe kleding. Back to saai!

En nu mijn strijd: een verschrikkelijke slakkenplaag! Normaal nuttige dieren, maar ze zijn met teveel dit jaar. Mijn mooie lupines, mijn roze salie en alles wat ze maar in hun kleverige bekjes kunnen krijgen, hebben ze kaalgevreten. Ik probeerde van alles: dennenappels, een dikke laag koffieprut, slakkenkorrels en zelfs biervallen. ‘Het is een bruin café bij jou voor die slakken’ zei mijn buurvrouw lachend en ze had gelijk.

Dikke bruine naaktslakken hingen als grote drollen in mijn planten te knagen, terwijl hun vrienden op de grond vrolijk dronken uit mijn biervallen. Tijd voor harde actie dus. Gewapend met een oude BBQ tang vang ik nu avond aan avond slakken met de zaklamp als extra wapen om de wijngaardslakken te spotten.

Misschien worden ze afgeschrikt door mijn ‘pyjama’, maar ik ben aan de winnende hand…

Afbeelding: Pixabay

Share Tweet Pin it