Supermuis

‘We hebben weer een muis, hij zit onder de kast,’ zegt Ruud als ik beneden kom. Het is een gewone ochtendbegroeting bij ons thuis. Regelmatig nemen de katten muizen mee naar binnen en die vinden we dan dood of stuiptrekkend ergens in de gang of in de keuken. Heel zielig. Deze muis is mee naar binnen genomen, waarschijnlijk is er wat mee gespeeld, maar daarna is de belangstelling vervlogen en heeft het muisje een veilig heenkomen gezocht. Onder mijn metalen kast hoor ik het diertje heen en weer lopen. Het is een wonder hoe het  tussen de vloer en de metalen onderplaat is gekropen én zich ook nog kan bewegen. Zó klein is de ruimte.

We bedenken een plan. De kast wordt leeggeruimd (Deel A) en daarna is het idee dat ik de kast optil (Deel B), zodat Ruud de muis kan vangen (Deel C). Deel A en B gaan goed, dus dat geeft hoop voor deel C. Echter dit is geen gewone muis, maar supermuis. Hij stuift onder de kast vandaan en onder de verbaasde ogen van ons én de katten wurmt hij zich door het rooster in de keukenplint en verschanst zich vrolijk achter de vaatwasser. We halen de plinten van de keuken los, maar nergens een spoor van de kleine knager.

Als ik later stil aan de eettafel zit te werken, komt hij voorzichtig tevoorschijn. Het is heel schattig zoals hij daar op zijn achterpootjes rechtop zit met zijn neusje in de lucht. Echter als ik één wenkbrauw beweeg is hij weg, veilig achter de vaatwasser. Als we ’s avonds laat nog even TV kijken, wandelt hij ineens door de kamer. We springen op, maar supermuis stuift voor ons uit en kruipt weer onder de kast! We starten met deel A en B. Deel C is echter uitgebreid, want we hebben nu een keukenplint voor de kast geplaatst, zodat hij niet weg kan. Maar het mislukt. Puur omdat deze muis kan vliegen! Dus ook over keukenplinten heen! Hij verschanst zich opnieuw onder de keuken. Met een lange stok proberen we hem eronder uit te halen. Het maakt een hels kabaal zo tegen middernacht en uiteindelijk staken we de strijd. Supermuis blijft in huis.

Als ik de volgende ochtend de toiletdeur open, die op een kier staat, ligt supermuis daar. Achter de kattenbak vind ik allemaal bloed. Waarschijnlijk is hij ’s nachts op etensjacht gegaan en te grazen genomen door de katten. Supermuis is niet meer. Ik zou hem bijna gaan missen…

Mei 2023

 

 

Share Tweet Pin it